Rudolfshus i Hagestad -bo på Österlen

Ramshög

 

Gånggrift

En gånggrift består av stenblock, vilka är lagda så att de bildar en gravkammare och en gång in till kammaren. Sedda uppifrån bildar kammare och gång ett "T". Gravkammaren omges ofta av en hög. Dösar, gånggrifter och hällkistor härstammar från bondestenåldern 4000-1800 f kr. 

Ramshög

I det sydöstra hörnet av våra marker, ca 15 minuters promenad från gården, ligger Ramshög. Visst är det en hisnande tanke att denna gånggrift restes för ungefär 5000 år sedan! Det mellersta takblocket beräknas väga omkring 15 ton. 

Gångriften ligger högt och härifrån kan man se ut över mark som rymt boplatser långt före vår tid. I blickfältet söderut ligger Hagestad mosse och Tyke å som en gång hade stor betydelse för kontakten med omvärlden. Vid horisonten i norr kan man skymta Hagestad radby och runt omkring kan man se några av de gårdar, bland annat vår, som flyttades ut vid enskiftet på 1820-talet.

Ramshög grävdes ut redan 1875. Utgrävningen visade en 5 m lång gravkammare täckt av tre väldiga stenblock. I kammaren hittades en skafthålsyxa av sten, två flintdolkar och en del andra flintaföremål samt ben efter 7-8 döda. Utanför ingången till griften hittades vid en senare utgrävning på 1930-talet skärvor efter minst 600 lerkrus, vilket visar att man offrat mat och dryck här under lång tid.

 

Märta Strömberg och Hagestadprojektet

På 1960-talet inledde arkeolog Märta Strömberg Hagestadprojektet för att kartlägga bygdens tidiga historia. I skriften "Från bågskytt till medeltidsbonde", utgiven 1988 i samarbete med Ystad kommun och Södra Ingelstad härads hembygdsförening, presenteras utförligt resultaten av åtskilliga utgrävningar. Beträffande gånggrifterna i trakten, det finns ytterligare tre i Hagestad, skriver Strömberg att de använts under lång tid. Vid utgrävningarna på 60-talet hittade man ytterligare en lager med skelettdelar och keramikskärvor.

 Många av gårdsägarna i trakten har tydliga minnen av Strömbergs projekt, som inleddes med besök på gårdarna i jakt på fynd från åkrarna. Det visade sig att det fanns ett hundratal samlingar innehållande flintaskärvor, stenyxor, dolkar, skrapor, vävtyngder m m.

 

Kai Holmgren

Efter en längre tids misskötsel har graven återställts till sin forna glans på initiav av Kai Holmgren i Kyl. Berörda instanser var inte så intresserade så han har själv röjt och frilagt flera fornminnen i trakten. Ett fantastiskt arbete! Han har också satt upp en informationsskylt.

 

 

  • Ramshögsbild3.jpg
  • Ramshög4.jpg
  • Ramshögsbild5.jpg
  • Ramshögsbild2.jpg

Copyright ©, all rights reserved. Karin Olsson, hagestad@hotmail.com